updated 25/12/23
Er zijn inmiddels duizenden dongles in omloop en komt veel feedback van de gebruikers terug. Daar ben ik erg blij mee aangezien de producten daar beter en volwassener door worden.
Een Ethernet dongle met meer dan alleen P1 functionaliteit komt daarbij vaak als wens voorbij. Dit heeft mijn gedachte geprikkeld om een ultieme P1 dongle te ontwerpen … de Ethernet Dongle Ultra. Deze heeft de onderstaande specificaties.
- ESP32-S3 dual core 240MHz / 8MB
- Ethernet aansluiting (W5500 controler)
- P1 ingang
- S0 aansluiting (een externe IO poort); galvanisch gescheiden
- Watersensor aansluiting; galvanisch gescheiden
- Modbus RTU (RS485) aansluiting
- P1 uitgang
- Led voor het monitoren van de voedingsspanning
- Status RGB Led
- usb micro aansluiting voor voeding en flashen
- push knopje voor reset/reboot/flash mode
- ingangen voorzien van esd beveiliging
- Wifi mogelijkheid; De ultra zal als ethernet versie worden uitgebracht maar Wifi is ook mogelijk.
Als firmware zal DSMR-API beschikbaar komen. Modbus RTU aansluiting is nog even de vraag hoe deze ingezet gaat worden en welke functionaliteit hier aan gekoppeld gaat worden. Vermoedelijk RTU client met P1/water/s0 gegevens.
Prototype
Als kort na het plaatsen van deze blog ontving ik verschillende leuke reacties. Daarom direct met een prototype aan de slag gegaan … begin december verwacht ik deze op de testbank te hebben.
Zie prototype hieronder met :
links: p1 ingang, ethernet en usb micro aansluiting
rechts: p1 uitgang en s0 ingang
boven: watersensor ingang (kan ook als extra io gebruikt worden)
onder: RS485 aansluiting
Feedback
Vanuit diverse fronten feedback ontvangen waarvoor dank.
De productieversie zal op diverse fronten gaan verschillen van het prototype. Basis blijft hetzelfde alleen layout en blootstellen van io’s zal gaan verschillende. Hieronder de lijst met aanpassingen:
- usb c ipv usb micro
- in- en uitgangen zullen tegenover elkaar komen te liggen. bordje wordt kwartslag gedraaid
- s0 en h2o ingangen zullen als twee galvanisch gescheiden schmittrigger ingangen gaan dienen en kunnen ook voor andere doeleinden worden ingezet.
- voeding (6v6) voor de h2o sensor als aparte schroefterminal
(waarschijnlijk als losse insteekmodule); keuze 5V of 6v6 op de schroefterminal. - Zoveel mogelijk io’s beschikbaar maken (handig om zelf te kunnen uitbreiden) -> 5 io’s geworden
optioneel: beschikbaar stellen van pin 4,5,7,8 van de Ethernetpoort tbv evt PoE
Onderstaande is meer in de richting van de productieversie.
Interesse
Belangstelling of ideëen … laat het even weten via Mail link
Hi Martijn,
Gisteren veel gezocht naar P1 loggers en uiteindelijk ook jouw website gevonden. Had al bijna de Pro besteld, maar deze ultra past eigenlijk nog veel beter in mijn systeem. Ik gebruik namelijk Modbus RTU voor de communicatie met mijn verwarmingssysteem. Dit is een luchtverwarmingssyteem met een MHI buitenunit en een Verdamper/Ventilator binnenunit. De Integratie van het stroom verbruik is belangrijk voor het bepalen van de COP.
Benieuwd naar de eerste resultaten, en als je een tester nodig hebt houd ik mij aanbevolen!
Hartelijke groeten,
Jan
Dank voor je reactie Jan!
Leuk om te lezen welke ideeen er zijn bij het toepassen van deze module.
Enkele prototypes zijn gisteren besteld en verwacht deze in de 2e helft van november binnen te hebben.
Een van de zaken die nog ontwikkeld dienen te worden is hoe de RTU generiek geconfigureerd kan worden en op welke manier deze informatie beschikbaar komt. Dit zonder dat er nieuwe builds oid gemaakt dienen te worden. Hoeveel registers zou je willen uitlezen over de RTU?
Hoi Martijn, eigenlijk alle relevante meetwaarden (P1/water/s0) en het liefste in 1 keer. Als dat lastig is kan ik ook gegevens op een andere manier opvragen… Heb je limiet voor het aantal registers?
Helder, dank. In principe geen limiet op het aantal registers. Denk dat in de eerste implementatie een beperkt aantal registers supported is (ca 10). later zal dit geconfigureerd kunnen worden en naar maximale (255) groeien.