Een slimme meter heeft een uitgang om zelf de gegevens uit je slimme meter te kunnen halen. Dit kan zijn om inzicht te krijgen in het verbruik en/of teruglevering maar tegenwoordig ook om laadpalen op aan te sluiten. Een p1 poort is soms niet genoeg om alle apparaten te kunnen voorzien van slimme meter data.
Eenvoudig meerdere “p1 afnemers” aansluiten zit er helaas niet in omdat:
- elk apparaat zijn eigen databehoefte heeft en dat als er meerdere apparaten een verzoek doen dit uiteindelijk resulteert in chaos en mogelijk helemaal geen data uit de slimme meter
- de slimme meter maar een beperkt vermogen kan leveren vanuit de data poort
- Defecten in een afnemer mogelijk kunnen resulteren in defecten in de andere
De wensen
Wat nu als er een bridge / splitter / extender is met de volgende eigenschappen:
- alle afnemers zijn gescheiden van elkaar zodat ze elkaar niet kunnen beïnvloeden (galvanische scheiding)
- verstrekt het data signaal ca 10x (handig voor langere kabels)
- maximaal 3 afnemers kunnen aansluiten
- kan gevoed worden via P1 aansluiting, afnemer of usb adapter
- geeft per afnemer aan of er een data verzoek is middels aparte LED per poort
De oplossing
Hieronder het ontwerp en deze wordt doorgelopen in relatie tot de bovenstaande wensen.
update 12/2/22: less is more 😉 eerdere oplossing was complexer dan het zou moeten zijn. Onderstaand schema en teksten zijn aangepast.
Er staan 3 (high speed) opto couplers in serie waardoor alle drie de uitgangen hetzelfde signaal ontvangen. Door de open collector uitgang van de slimme meter in serie te zetten met de 3 opto couplers blijft het signaal aan de uitgang gespiegeld zoals de afnemende apparaten ook verwachten.
De opto couplers hebben een maximale uitgangsstroom van 50mA per uitgang waardoor ook met langere kabels gewerkt kan worden.
Elke uitgang heeft een LED om te kunnen signaleren welke poort een data signaal vraagt. Handig, kan je zien of de aangesloten afnemer werkt.
De Slimme meter DTR (data verzoek) staat altijd aan waardoor de maximale data snelheid wordt bereikt. Dit is afhankelijk van de slimme meter en ligt tussen de 1 en 10 seconden.
Totaal plaatje
Als bovenstaande samen met usb aansluiting en voedingsstabilisatie bij elkaar wordt gevoegd tot een print dan ontstaat onderstaande resultaat. Input bovenaan, 3 x output beneden en op 10uur de usb micro aansluiting. Op de RJ12 connectors na zijn het allemaal SMD componenten.
Werkt het?
Bovenstaande ontwerp is in een testopstelling veelvuldig getest. Met 1 slimme meter en 2 p1 dongles. Werkt vlekkeloos! Het voedingscircuit is afkomstig van de P1 dongle waar er al veel positieve ervaring mee is opgedaan.
Interesse?
Eerste serie wordt verwacht rond 24/2/22. Deze zijn machinaal bestukt voor het beste resultaat. Daar komt nog wel een 3d printed behuizing bij natuurlijk (zelf printen of aan te schaffen).
Laat even weten of er interesse is via martijn@smart-stuff.nl