De Home Assistant release 22.11.01 is net uitgekomen met een mooie nieuwe toevoeging. Vanaf deze versie is het mogelijk om ook het waterverbruik in het energie dashboard op te nemen. Super gaaf om nu alles in een overzicht te hebben.

Nu zijn de dames en heren van Nabu Casa zo lief geweest om ook een link naar mijn shop op te nemen met als gevolg een overvloed aan interesse voor de Waterlezer met ESPHome firmware. De Waterlezer was binnen no-time uitverkocht … maar nieuwe zijn weer onderweg.

Vanwege de toenemende vraag direct ook besloten om de aangepaste P1 Dongle te vervangen door een speciale h2o Dongle met alleen het noodzakelijke voor het uitlezen van de watermeter.

Specs/plaatjes

Specificaties van deze dongle zijn:

 • ESP-12S (8266) 4MB
 • Usb micro aansluiting voor de voeding
 • Galvanische scheiding tussen watersensor en ESP
 • Schmittrigger digital output optocoupler om ruis/mistellingen te minimaliseren
 • Step-up (buck) converter voor het verhogen van de 5V spanning naar 6.6V

Bovenstaande zat ook al in de huidige versie maar in deze versie is dit onboard gekomen en zijn enkele P1 dongle componenten verdwenen. Resultaat is een compactere totaal oplossing.

h2o dongle

Waar om niet gewoon de watersensor op de IO?

Vele testen afgelopen jaar met de watersensor gedaan met enkele conclusies, zie hieronder.

 • De 5Volt sensor werkt niet goed genoeg en mist tellingen. De 6V sensor werkt tussen 6 -36V en ik wil niet aan de ondergrens zitten dan is 6.6V prima.
 • Sensor op 5 of 6.6V mag niet aan een IO. De IO’s zijn niet tolerant voor 5V/6.6V vandaar de optocoupler … zodat je langer plezier kan hebben van je waterlezer
 • Schmitttrigger logica om het output signaal te ontdoen van ruis.

Wanneer te bestellen?

De dongle is nu in productie en verwacht hem in de week van 17 november … precies als de volgende batch wordt uitgeleverd. De huidige backorders zullen voor een groot deel de nieuwe h2o-dongle ontvangen. Alle nieuwe bestellingen vanaf 5 november 2022 ook.

8 reacties

  Dag Martijn
  ik heb gisteren je P1 smart meter uitlezer besteld en zit nu te kijken naar je water uitlezer, kan ik deze op mijn watermeter klikken en uitlezen via HA of heeft hij zoals de P1 een standalone web interface?
  Dank alvast voor je reactie!

   Hi Alex, als het goed is kan je deze met enkele dagen in de brievenbus verwachten. Na het installeren dient de dongle aan HA gekoppeld te worden. Daar komen de gegevens binnen. Op de webinterface van de dongle (ESPHome) kunnen de actuele gegevens bekeken worden. De historie wordt bijgehouden op in de HA omgeving

  Hallo Martijn
  Kreeg net de zending met de water lezer binnen.
  Netjes gemaakt en verpakt!
  Na enig proberen kom ik toch helaas niet verder met het Wifi gedeelte. Er staat na het inloggen op de netwerk een opmerking “copy the changed network to your Yaml file” maar nergens vind ik hoe en in welke Yaml file dat moet. Heb je een paar hints?
  In mijn IP scanner kan ik de dongle niet vinden. Hoe heet hij?
  Alvast bedankt!

   De waterlezer kan gevonden worden via : http://waterlezer.local/
   Mocht dat niet lukken dan kan dit ook via het ip-adres van de waterlezer. Deze is wat lastiger te vinden … via uw router.
   Op https://docs.smart-stuff.nl/v/waterlezer-or-h2o-dongle-esphome/snelle-start/wifi-instellen staat er ook het een en ander uitgelegd over het koppelen met het wifinetwerk en het vinden van de dongle. Maar ik denk dat u dat vast al gelezen heeft 😉

  Hi Martijn,
  Ik heb vandaag de waterlezer ontvangen en meteen in gebruik genomen.
  Allereerst complimenten voor dit product en de nette levering van de benodigde onderdelen.
  Net als Henk hierboven, kan ik ook niet vinden hoe “copy the changed network to your Yaml file” uitgevoerd kan/moet worden. Op zich niet zo’n probleem, maar het zou wel prettig zijn als bij een firmware upgrade de verbinding intact blijft.
  Bijkomstig heb ik een andere uitdaging. Ik heb een apart WiFi netwerk voor slimme apparaten en dit netwerk wordt niet gebroadcast. Ik krijg het niet voor elkaar om dit apparaat daarmee te verbinden. Is er een reden waarom dit niet lukt en kan dit eventueel in een toekomstige firmware gefixed worden?
  Bedankt voor de goede service zover!
  Groet,
  Bob

  Wat een top aankoop. Snelle service, fijne handleiding!

  Kan ik een USB poort van mijn homeassistent pc gewoon gebruiken als voeding voor de watermeter ?

   zeker. Elke USB aansluiting kan in de regel gebruikt worden voor het voeden van de dongle.

Geef een reactie

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Geen producten in uw maandje

Verder winkelen