Soms komt er een vraag binnen of het niet mogelijk is om de p1 poort van de slimme meter zonder bedrading over een lange afstand te koppelen aan een ander apparaat. Bijvoorbeeld als de slimme meter verder weg staat van het huis.
Een van de eisen is dat er geen wifi netwerk nodig is en wens is dat de zender op de voeding van de slimme meter werkt.
Espressif heeft ESPNow ontwikkeld wat ca 150 meter ver kan communiceren tussen twee ESP devices. Dat moet ruim voldoende zijn voor in en rondom het huis.
Het idee
Er is een zender (master) bij de slimme meter (P1 Dongle Pro of andere Wifi/Ethernet P1 Dongle). De ingaande poort wordt gebruikt voor het uitlezen van de het P1 signaal.
De ontvanger (slave) is ergens binnenshuis met een Ultra of Ultra Mini. Deze verwerkt het ontvangen bericht en zet het op de uitgaande poort.
De oplossing werkt met of zonder wifi/ethernet netwerk.
Met bovenstaande is er een virtuele of remote P1 poort ontstaan op de ontvangende P1 dongle.
Scenario 1: over wifi/ethernet
Eerste scenario is op basis van een Ethernet en/of Wifi koppeling. Deze bestaat uit een P1 dongle (pro/ethernet) aan de slimme meter zijde (noem dit p1 dongle) en een Ultra of Ultra Mini aan de afnemende zijnde (noem dit virtuele zijde).
Slimme meter zijde
Voor de p1 dongle gebruiken we dsmr-api firmware en daar hoeft alleen poort 82 geactiveerd te worden. Dit is de standaard oplossing zoals deze nu al beschikbaar is. Voor de test is een P1 Dongle Pro met Wifi aansluiting gebruikt.
Virtuele P1 zijde
Ook hier nemen we de dsmr-api firmware als uitgangspunt. Gedachte is om de stream uit van de p1 zijde te voeden in de bestaande p1 lees logica, dan doet de bridge werking de rest inclusief buffering 🙂 Er is een klein stukje extra logica nodig voor connectie management met de p1 dongle en het streamen naar de reader. Voor de test is een Ultra Mini met ethernet aansluiting gebruikt.
Testen
Eerste testen zijn succesvol afgerond. Het maakt niet uit welke combinatie Wifi / Ethernet er gekozen wordt en kan met elke P1 Dongle aan de slimme meter zijde met dsmr-api als firmware (ook oudere versies). In de huidige setup zullen beide dongles de p1 data inlezen, verwerken en opslaan. Het opslaan kan desgewenst uitgezet worden in de settings.
Hardware aan virtuele zijde is relevant aangezien deze een uitgaande p1 poort dient te hebben. Alleen de onderstaande dongles ondersteunen deze functie op dit moment.
- Ultra
- Ultra Mini
Deze functie zit de 4.9.4 dsmr-api versie voor de Ultra dongles.
NB: heb je een remote locatie met een p1 dongle dan zouden de slimme meter gegevens, via een VPN ,virtueel op een hele andere lokatie als p1 data aangeboden kunnen worden.
Scenario 2: standalone oplossing zonder netwerk
De tweede mogelijkheid is om een peer 2 peer oplossing te realiseren zonder dat er een netwerk nodig is. Dit ca 200 meter ver moeten werken in de meest ideale situatie. Dit wordt een specifieke implementatie met specifieke firmware aan p1 zijde en universe (met kleine aanpassing) aan virtuele zijde.
Dit zou handig kunnen zijn om op plekken te kunnen komen waar geen kabels liggen of wifi netwerken onbetrouwbaar zijn. Bv (auto) laders die voor de loadbalancing de p1 data nodig hebben.
conceptueel:
- een p1 dongle pro aan slimme meter zijde (p1 zijde = master)
- een p1 dongle h20+ / Ultra Mini aan virtuele zijde (virtuele zijde = peer)
- koppeling op basis van nabijheid; peer dongle dient binnen 1 meter bij de master dongle gehouden te worden
- de pairingsgegevens worden onthouden en bij opnieuw koppelen weer gebruikt
- de master stuurt de ruwe p1 data door naar de slave
- op de p1 uitgang van de peer dongle is de ruwe slimme meter data beschikbaar
- de peer dongle functioneert verder als normale dongle
Door de master dongle regie te laten houden kan de data niet zomaar worden verzonden naar een andere dongle. Indien een peer dongle gekoppeld is kan de master dongle alleen nog gereset worden om opnieuw te koppelen. Op dit moment is maar 1 peer dongle mogelijk. In een latere versie zullen dit er meerdere kunnen worden.
Een eerste set op basis van een P1 Dongle Pro (master) en een P1 Dongle Pro H2O+ (peer) is gereed. Pairing in nabijheid functioneert en nog belangrijker het P1 signaal van de master is beschikbaar op de P1 uitgang van de peer.
Wat in een latere versie nog wordt toegevoegd:
- peer dongle is een volledige DSMR-API versie met virtuele p1 koppel optie
- meerdere peers op een master
Interesse
Laat het even weten wanneer je interesse hebt.