Een tijdje geleden met Volt4U in gesprek over het verschaffen van inzicht voor huishoudens met een dynamisch energiecontract. Vraag is hoe er makkelijk en snel inzicht kan worden gegeven wanneer het beste de grootverbruikers (bv auto laden) ingeschakeld kunnen worden. De Daluren Coach geeft zit inzicht op basis van de dynamische Epex prijzen.

Is is natuurlijk niet de ultieme oplossing om de Energie congestie op te lossen maar helpt wel met het meer inzicht krijgen en handelen.

Omdat de Epex prijzen vaak onder baseload zijn bij energieoverschot zal het ook helpen voor de call to action om grootverbruikers in deze periode aan te zetten en daarmee de energiecongestie te verminderen.

Hoe werkt het?

De Epex spot prijzen worden gebruikt als uitgangspunt. Hierin zijn twee drempels waarnaar gekeken wordt, namelijk: baseload en prijzen onder de 0 euro. Tussen de periode waarin de prijzen onder baseload zijn en onder 0 euro wordt het dal genoemd. De Daluren Coach zal aftellen naar de dit moment en inzichtelijk maken hoelang dit duurt en of er spraken is van een onder 0 euro periode.

Oplossing

De Daluren Coach is een ePaper van 2.66 inch inclusief een microprocessor met Wifi connectie. De ePaper is super energiezuinig. Het geheel wordt gevoed door een usb adapter. In de toekomst komt er mogelijk een accu versie.

Twee keer per uur zal de Daluren Coach nieuwe gegevens ophalen en zich verversen. Initieel zal eerst de wifi gekoppeld dienen te worden via de Hotspot van de Daluren Coach.

Inzichten

Hieronder de belangrijkste basisschermen.

Eigenschappen

  • ePaper Zwart/Wit 2.66 inch
  • ESP32 C3 met Wifi
  • Hardware ook geschikt voor meer kleuren ePaper
  • usb voeding
  • Energieverbruik: < 0,3 Watt
  • Ververst eens per 30 minuten

Toekomst

Deze eerste versie is een mooie start. Er is wel gelijk een wens … accu toevoegen zodat het schermpje overal kan worden geplaatst zonder direct een voeding in de buurt.

Tweede wens is om ook de energyMix te kunnen laten zien. Hoe groen ben je bezig in relatie tot eigen opwekking en gebruik daarvan. En op welk moment van de dag gebruik je je energie. Vooral als er veel duurzame stroom beschikbaar is ( energieopwek.nl) of juist net op de momenten dat er veel grijze stroom opgewekt moet worden? Deze score geeft ook inzicht en zeker met de koppeling wanneer je je score kunt verhogen zou dit ook een positief effect kunnen hebben.

De hardware zal ook beschikbaar komen voor diegene die graag zelf aan de slag wil met 2.66 inch ePaper en een ESP32.

Interesse

Heeft u interesse laat het mij dan even weten.

4 reacties

    Ik had eigenlijk deze functionaliteit graag in de NRG monitor ingebouwd gezien (of zelf toegevoegd?)

      Dat gaat ook komen. Het staat op de roadmap om opgenomen te worden.

    Onduidelijk is wat de bron van de “daluren” is ? Te kiezen energieprovider, generiek iets ergens, hoe ? Of zelf juist steeds te programmeren ?

      Rob, het zijn de epex spot gegevens. De baseload wordt al kantelpunt genomen. Onder de baseload = daluren. Dit staat los van je energieprovider.

Geef een reactie

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Geen producten in uw maandje

Verder winkelen